OP DE TAST ...
DAT VOELT GOED!

Bij Dedicon maken we veel informatie uit bestaande schoolboeken toegankelijk voor leerlingen die niet (goed) kunnen zien. Exact dezelfde lesstof als in het originele schoolboek, maar dan in een andere leesvorm. Denk aan braille, voelbare tekeningen of audio. Van deze dienstverlening wordt dankbaar gebruik gemaakt.  


Maar lang niet alles komt aan bod in schoolboeken. Zo zijn er genoeg onderwerpen die voor ziende leerlingen logisch of bekend zijn, omdat zij daar al een beeld bij hebben. En juist dat visuele beeld ontbreekt bij leerlingen die een visuele beperking hebben. Denk aan simpele dingen zoals de vorm van bomen, grafieken of een vulkaan. Maar ook abstracte onderwerpen als letters, cijfers, elektriciteit, schaduw of perspectief.


Meepraten over de reguliere lesstof wordt lastig als je er geen mentaal plaatje van kunt maken. En dat zat ons dwars. Dus hebben we zelf een serie boeken ontwikkeld, waarin deze onderwerpen concreet worden uitgelegd aan leerlingen met een visuele beperking.


De serie heet Op de Tast. Niet geheel toevallig natuurlijk, want alle uitleg is voelbaar weergegeven. Ontwikkeld door onze experts die hun vak verstaan en dit bespreken met de professionals die hiermee in de dagelijkse praktijk aan de slag gaan. Jullie!  


Het resultaat mag er zijn! De serie heeft een flinke omvang bereikt en belangrijker nog, leerlingen zijn hiermee echt goed geholpen. De boekjes bevatten meerdere tekeningen en zijn per thema ontwikkeld en methodevrij te gebruiken. In dit e-magazine presenteren we jullie, onderwijsprofessionals, alle mogelijkheden.  


Lijkt het je wat? De Op de Tast-boeken zijn direct beschikbaar! En wanneer je een nieuw onderwerp wilt aandragen, dan horen we dat ook graag. Want de collectie blijft groeien. En daarmee wordt de wereld voor blinde en slechtziende leerlingen stukje bij beetje ‘tastbaar’! 

IN DIT MAGAZINE:

Juf Sylvia legt uit waarom zij de Op de Tast-boeken zo waardevol vindt voor alle kinderen die slechtziend of blind zijn.

Alle titels van de collectie Op de Tast-boeken in een overzicht. Voor zowel basis- als voorgezet onderwijs.

Het verschil tussen Op de Tast-boeken en 'gewone' voelbare tekeningen: Dorine verheldert.

Tekeningen lezen met je vingers? Dat moet je wel eerst leren. Een stap-voor-stap uitleg.

Drie supertips om nog meer uit de voelbare tekeningen van Op de Tast-boeken te halen!