zweltekening fruit

De basis: voelbare tekeningen leren ‘lezen’ en begrijpen begint bij het voelen van verschillende lijnen en texturen en deze goed te leren onderscheiden. Denk onder andere aan dunne en dikke doorgetrokken lijnen, stippellijnen, ribbellijnen. En zo kunnen texturen bijvoorbeeld egaal, ruw, geribbeld, regelmatig of onregelmatig aanvoelen.

zweltekening cijfers

Een stapje moeilijker zijn letters, cijfers en diverse symbolen. Oftewel, de basiselementen waarmee we communiceren en betekenis geven aan alles om ons heen.

zweltekening perspectief

Beheers je het allemaal? Dan is het tijd om de hoogte en de diepte in te gaan! Met tactiele tekeningen van driedimensionale onderwerpen: voorwerpen, gebouwen, mensen, dieren. Hierbij gaat het erom dat de leerling verschillende aanzichten van het object leert combineren tot een mentaal plaatje van het 3D-voorwerp. De aanzichten van het voorwerp worden namelijk recht van boven, recht van opzij en recht van voor getekend.

zweltekening bladen en vruchten

Met die verschillende lijnen en texturen kunnen blinde en slechtziende kinderen vervolgens duidelijke vormen onderscheiden. Lijnen gecombineerd met texturen kunnen worden gebruikt om 'binnen de vorm' en 'buiten de vorm' aan te geven.

zweltekeing economie

Eenmaal lijnen, texturen, vormen, cijfers, letters en symbolen onder de knie, dan kun je er talloze combinaties van maken. Denk bijvoorbeeld aan grafieken, waarbij een legenda aangeeft waar bepaalde waarden en lijnen voor staan. Of plattegronden. De wereld wordt al voelende weer een stapje groter!

zweltekeing schaduw

Abstracte onderwerpen als perspectief en schaduw kunnen uiteindelijk ook op de tast worden verkend. Hoe kan het dat iets dat verder weg staat, er kleiner uitziet? Wat zijn kikkerperspectief en vogelperspectief? Of als we het over schaduw hebben: hoe zit het met de stand van de zon en hoe zorgt deze voor de schaduwen op verschillende momenten van de dag? Waarom kan een schaduw van een mens of voorwerp lang of kort zijn en van vorm veranderen? Ook dat is dus allemaal op de tast te leren!

TEKENINGEN LEZEN
MET JE VINGERS

Dat moet je wel eerst leren! Stap voor stap ...

TEKENINGEN LEZEN MET JE VINGERS

Dat moet je wel eerst leren! Stap voor stap ...

klik hier voor een leuk weetje