OP DE TAST...WAT IS DAT EIGENLIJK?

Onze expert Dorine beantwoordt vragen van AOB’er Jan-Willem.

Portretfoto Dorine

Jan-Willem is sinds 2020 als AOB’er aan het werk bij Visio Rotterdam. Voorheen was hij 7 jaar werkzaam in het basisonderwijs, 12 jaar op een VSO cluster 3 school en anderhalf jaar cluster 4.

Portretfoto JanWillem

Dorine in ’t Veld (productmanager voelbare tekeningen, braille en Edu-tekstbestanden) is altijd al een pionier geweest als het gaat om ICT en toegankelijkheid van educatief materiaal. Niet alleen toegankelijke teksten, ook beeldmateriaal. 

Hoi Dorine, een collega attendeerde mij erop dat er gebundelde voelbare tekeningen met uitleg per thema of schoolvak zijn. Klopt dat? 

Jan-Willem

Hoi Jan-Willem, ja klopt! Op de Tast… heten deze thematische banden. Daarmee kunnen leerlingen met een visuele beperking diverse onderwerpen op de tast leren kennen.

Uiteenlopende onderwerpen zoals Sinterklaas, Kerst, de seizoenen voor groep-3/4-leerlingen. Deze zijn vooral bedoeld om plezier en handigheid in het op de tast lezen van voelbare tekeningen te krijgen. Maar ook onderwerpen als klokkijken, cijfers, topografie als het leren al wat serieuzer wordt.

Wow, dat is inderdaad een indrukwekkende lijst! Maar in welk opzicht verschillen die Op de Tast-boeken dan van de voelbare tekeningen die leerlingen bij hun schoolwerk gebruiken?

Jan-Willem

Goede vraag! We hebben net een video over dit onderwerp gemaakt.

In deze video vertelt expert Dorine In 't Veld wat het verschil is tussen de 'gewone' voelbare tekeningen van Dedicon en de Op de Tast-boeken.
Jan-Willem
Jan-Willem

Ik ben al heel wat wijzer geworden. Fijn, dankjewel, Dorine! Ik zie al een paar interessante Op de Tast-titels die ik kan bestellen voor mijn leerlingen!

Kort samengevat: in de Op de Tast - boeken worden doorgaans onderwerpen of concepten uitgelegd die in de schoolboeken voor een leerling als bekend worden verondersteld, maar die voor een blinde of slechtziende leerling vaak lastig te bevatten zijn.

Leuk! Veel plezier ermee! En mocht je meer willen weten over Op de Tast dan kun je mij

of mijn collega’s van Dedicon altijd bellen of mailen!

Jan-Willem

Leuke onderwerpen voor basisonderwijs! Maar zijn er ook voelbare tekeningen voor de hogere groepen en het voortgezet onderwijs?