Hoe dan?
E-books moeten volgens een nieuwe wet vanaf juni 2025 aan de bron toegankelijk zijn. We juichen deze ontwikkeling vanuit onze missie natuurlijk van harte toe. Voor uitgevers roept deze ontwikkelingen veel vragen op: wat is toegankelijkheid, waarom zou je, waar begin je, hoe doe je dat dan en hoe controleer je of je dat goed doet?
Een schat aan ervaring
Het begrijpelijk, bedienbaar en waarneembaar maken van tekst en beeld is niet altijd even eenvoudig. Al helemaal niet als je het moet doen voor iemand die nog nooit heeft gezien. Gelukkig is dit onze expertise en hebben we hierin vele decennia aan ervaring. Noem het gerust ons DNA.
Kennis om te delen
Het maken van begrijpelijke beeldbeschrijvingen, het inspreken van boeken, het ontwikkelen van voelbare teksten en tekeningen, het aanpassen van toetsen en examens; het zou zonde zijn als we al die kennis uit de dagelijkse praktijk niet zouden delen. Daarmee doen we onze doelgroep tekort. Onze kennis wordt veelvuldig gedeeld met het bibliotheekstelsel, met scholen, overheden, belangenorganisaties, ketenpartners, politiek en vele andere partners. In onze strategie hebben we ook afgesproken dat we uitgevers gaan helpen: we bieden onze kennis aan in bewustwordingssessies, praktische trainingen en workshops. Hiermee stimuleren we toegankelijkheid aan de bron.
Praktijkgericht
De kennis van Dedicon komt voort uit de productiepraktijk. Dat maakt ons anders. We geven geen adviezen die alleen werken in theorie. Want toegankelijkheid is geen kwestie van afvinken. Als het niet werkt in de praktijk, is het waardeloos voor lezers. Die praktische blik blijkt bij uitgevers erg gewenst en krijgt ook in 2024 verder vervolg.
Kom verder
Dedicon geeft graag het goede voorbeeld. Zo doen we er alles aan om onze eigen uitingen toegankelijk te maken. Dat vraagt wat van onze medewerkers. Ons opleidingsprogramma geeft hen houvast. Daarin werken we aan het bewustzijn. En we bekwamen een poule van medewerkers om de rol van toegankelijkheidsspecialist op zich te nemen. Zij worden opgeleid tot trainers en adviseurs die andere collega’s op sleeptouw kunnen nemen volgens het train-de-trainer-principe. En uiteraard delen zij hun kennis met uitgevers. Zo komt iedereen verder.
Practice what you preach!
Dave van Hemert

Lezen wat Dave te vertellen heeft?
Practice what you preach
Dedicon staat natuurlijk voor toegankelijkheid. We maken al jaren duizenden kranten, tijdschriften, leesboeken en schoolboeken toegankelijk. Dan is het ook logisch dat we dat ook van onze collega’s verlangen. 'Practice what you preach'.
Mijn naam is Dave van Hemert en ik ben als organisatieadviseur werkzaam op de afdeling P&O van Dedicon.
Toegankelijkheid is inmiddels verankerd binnen onze organisatie. Niet alleen op papier maar ook in de praktijk. Wij vinden het vanzelfsprekend dat iedereen gewoon kan meedoen en daarom worden er regelmatig interne trainingen en workshops verzorgd op het gebied van toegankelijkheid.
In onze organisatie vinden we persoonlijke ontwikkeling belangrijk en daarom zijn we afgelopen jaar onder andere gestart met een intern opleidingsprogramma toegankelijkheid.
Hans en Rieke, beiden manager toegankelijkheid, hebben een mooi programma samengesteld en voor de deelnemers zijn uren voor deze opleiding vrijgemaakt. Afgelopen jaar zijn acht interne trainingen verzorgd en hebben tien collega’s meegedaan aan dit opleidingsprogramma specifiek voor toegankelijkheid.
Het opleidingsprogramma toegankelijkheid is een mooi voorbeeld hoe Dedicon het opleidings- en ontwikkelingsbeleid in de praktijk brengt.

De vraag naar kennis over toegankelijk publiceren is afgelopen jaar sterk toegenomen.
Hans Beerens

Lezen wat Hans te vertellen heeft?
De vraag naar kennis over toegankelijk publiceren is afgelopen jaar sterk toegenomen.
Mijn naam is Hans Beerens en ik ben werkzaam als Manager Toegankelijkheid. Vanuit deze functie geef ik regelmatig adviezen, trainingen, workshops, webinars of presentaties over het onderwerp Inclusief Publiceren. Zowel intern als extern. Maar meestal deel ik specialistische kennis met mensen die werkzaam zijn bij uitgeverijen.
De vraag naar die kennis over toegankelijk publiceren is afgelopen jaar sterk toegenomen. Dat is voor lezers met een beperking een goede en plezierige ontwikkeling. Om aan die extra vraag tegemoet te komen, train ik sinds enige tijd ook een groep collega’s. Het doel is dat deze praktijkmensen straks ook aan uitgevers kunnen uitleggen waarom toegankelijkheid belangrijk is en voor wie. Wat uitgevers zelf aan de toegankelijkheid van hun publicaties kunnen doen, en hoe ze dat kunnen doen.
Toen ik samen met mijn collega Rieke Vullings voor deze interne train-de-trainer opleiding een oproep plaatste, was ik overdonderd hoeveel collega’s zich hiervoor hadden aangemeld. Het enthousiasme waarmee zij over ons mooie vak en toegankelijkheid gaan vertellen is indrukwekkend.

Als ik kan helpen om onze kennis te delen, dan doe ik dat graag.
Marian Oosting

Lezen wat Marian te vertellen heeft?
Als ik kan helpen om onze kennis te delen, dan doe ik dat graag.
Ik ben Marian Oosting en ik kreeg de oproep van Hans onder ogen om opgeleid te worden tot toegankelijkheidsexpert. Ik heb me eigenlijk gelijk aangemeld. Waarom? Nou ja, we doen bij Dedicon al jaren geweldig werk door teksten en beelden toegankelijk te maken. Hoe meer mensen met ons meedoen, hoe beter dat is natuurlijk. En zeker als het uitgevers betreft. Onze kennis is geen geheim, dus als ik kan helpen om die kennis te delen, dan doe ik dat graag natuurlijk.
Alle toegankelijkheidsexperts hebben vanuit hun eigen vakgebied al behoorlijk veel kennis over dit onderwerp. Zo weet ik vooral een en ander over de wetgeving. Maar de kennis over bijvoorbeeld de richtlijnen en de oplossingen moest nog wel wat bijgespijkerd worden. De opleiding mocht ik gewoon tijdens werktijd volgen. Inmiddels is deze bijna afgerond, en ik vond de trainingen ontzettend boeiend. Vooral ook omdat we het met alle toegankelijkheidsexperts samen doen. We leren op deze manier gewoon heel veel van elkaar. Ik heb absoluut mijn eigen kennis en wereld vergroot en ik hoop dat straks ook bij uitgevers te doen. Dus wellicht treffen we elkaar binnenkort nog ergens!
