Kom verder!

Samen komen we verder

Dedicon zet zich sinds jaar en dag in om tekst en beeld toegankelijk te maken voor mensen met een leesbeperking, met name voor mensen met een visuele beperking. In het verleden lag de focus op de productie van exclusieve oplossingen: boeken, kranten en tijdschriften werden achteraf toegankelijk gemaakt en specifiek aangeboden aan deze doelgroep. Dit sluit aan bij het destijds dominante medische model, waarin beperkingen vooral als een individueel probleem werden beschouwd.

Van medisch naar sociaal model

De afgelopen jaren veranderde deze zienswijze. We ervaren een overgang van het medische naar het sociale model. Deze benadrukt dat beperkingen niet alleen door persoonlijke condities worden veroorzaakt, maar ook door maatschappelijke barrières en vooroordelen. Inclusie ontstaat niet alleen door hulpmiddelen voor individuen te maken, maar vooral door de samenleving als geheel toegankelijker te maken. Deze ontwikkeling zet in onze maatschappij steeds verder door en Dedicon transformeert mee met de veranderende maatschappelijke opvattingen.  


In 2024 richtte Dedicon zich daarom sterker op het bevorderen van ‘design-for-all’. Dit houdt in dat publicaties vanaf de bron toegankelijk worden ontworpen, zodat iedereen van dezelfde producten gebruik kan maken. Je ziet het ook terug in passend onderwijs, waarbij Dedicon bijdraagt aan inclusief leren. We leveren niet meer alleen producten, maar we delen ook onze kennis en ervaring met organisaties die ondersteuning zoeken bij hun toegankelijkheidsvraagstukken. Zo maken we bibliotheken boeiender, scholen slimmer en uitgevers succesvoller. In het jaar 2024 hebben we hierin zichtbare stappen gezet. Deze veranderingen zullen de komende jaren steeds verder worden uitgebouwd en verankerd.  

Kom verder: een belofte en uitnodiging

‘Kom verder’ is meer dan een slogan; het is zowel een belofte als een uitnodiging. Dedicon belooft zich in te zetten voor het succes van mensen met een leesbeperking, en we nodigen organisaties uit hun omgeving uit om samen te werken en toegankelijkheid te bevorderen. De deuren van ons Huis van Toegankelijkheid staan wagenwijd open.

Een inclusieve toekomst

Een inclusieve en rechtvaardige samenleving realiseren is een complex en continu proces. Het vereist veranderingen in bewustwording, beleid en cultuur. Hoewel vooruitgang wordt geboekt, bestaan er nog steeds barrières en vooroordelen. Het is belangrijk dat er voortdurende inspanningen worden geleverd om deze barrières te overwinnen en de overgang naar een volledig sociaal model te versnellen. En dat gebeurt gelukkig ook. Een mooi voorbeeld hiervan is nieuwe wetgeving op het gebied van toegankelijkheid die in 2025 van kracht wordt. Ook  Dedicon spant zich met ambitieuze, strategische doelen in om een inclusieve en rechtvaardige samenleving te creëren voor iedereen. Want alleen als iedereen meedoet, kan iedereen meedoen. Samen komen we verder.