Onze blik op de toekomst

Inspelen op een veranderende wereld

Hoewel de dagelijkse productie een groot deel van ons werk omvat, kijken we ook naar de dag van morgen en dat komt terug in onze strategie voor de komende jaren. We zetten ons in voor een toekomst waarin toegankelijkheid vanaf het begin wordt meegenomen bij het maken van content. In plaats van achteraf tekst en beeld toegankelijk te maken, stimuleren we uitgevers en andere contentmakers om van meet af aan toegankelijk te publiceren. Dit betekent dat onze rol verandert en steeds specialistischer en meer vraaggestuurd wordt. Daarom ontwikkelen we ons steeds verder tot een kennisorganisatie met een open blik naar de toekomst. Welke technologische ontwikkelingen spelen zich af in de buitenwereld en hoe kunnen we die gebruiken in onze productie? Hoe voorziet de markt in toegankelijke teksten en beelden en hoe kunnen wij daarbij ondersteunen? En hoe zorgen we ervoor dat we als organisatie klaar zijn voor al die veranderingen? Om invulling te geven aan onze strategie en daarvoor de juiste keuzes te maken, hebben we drie programmalijnen geformuleerd.

Programmalijn MONET

We spelen in op de groeiende digitalisering en brontoegankelijkheid bij uitgevers en willen tegelijkertijd klanten meer gepersonaliseerde, toegankelijke informatie bieden. Uitgevers zijn, met het zicht op de toegankelijkheidswetgeving die in 2025 van kracht wordt, steeds meer bezig om hun content toegankelijk aan te bieden. In die lijn gaan wij onze producties ook meer en meer als een verzameling gestructureerde data benaderen. Deze data worden modulair, gestructureerd, herbruikbaar, semantisch rijk en onafhankelijk van formaat.


We maken uiteindelijk alleen nog maar díe elementen toegankelijk die nog niet vanaf de bron toegankelijk zijn. Ons productieproces wordt zo ingericht dat elk element slechts één keer toegankelijk gemaakt hoeft te worden. Daarnaast zorgen we voor een flexibel distributieproces, zodat we op aanvraag van de klant gepersonaliseerde content tijdig kunnen leveren.


Twee projecten die onder andere in deze programmalijn worden uitgevoerd (er opent een pop-up venster):

Educatieve karaokeboeken: het audiotekstboek


Braille op maat bestellen


Programmalijn Columbus

Op 28 juni 2025 worden de Toegankelijkheidsrichtlijnen voor producten en diensten van kracht, voortkomend uit de European Accessibility Act. Ook e-boeken moeten vanaf die datum toegankelijk zijn als ze op de markt komen. Met het programma Columbus werken we samen met uitgevers, de overheid en de Online Bibliotheek om de overgang naar toegankelijk publiceren te versnellen. Tegelijkertijd ondersteunen we onze eigen ontwikkeling naar vraaggestuurd publiceren. Het uiteindelijke doel: meer brontoegankelijke publicaties die direct beschikbaar zijn voor mensen met een leesbeperking. 


Een paar jaar geleden zijn we, in samenwerking met de Mediafederatie al gestart met het geven van diverse trainingen en workshops aan uitgevers om ze voor te bereiden op deze ontwikkeling. In 2024 zijn we hiermee doorgegaan. En niet alleen binnen Nederland; ook op Europees niveau helpen we uitgevers met deze transitie.


Twee voorbeelden van onze projecten vanuit deze programmalijn (er opent een pop-up venster):

APACE


Ontsluiten van toegankelijkheidsmetadata


Twee experts van Dedicon poseren voor een grote poster in de Frankfurter Buchmesse. De tekst op de poster:

Programmalijn Einstein

Bij Dedicon blijven we elke dag werken aan het toegankelijk maken van tekst en beeld, en onze programmalijn Einstein speelt daarin een sleutelrol. Als kennisintensieve productieorganisatie combineren we innovatie en expertise om complexe publicaties snel en effectief om te zetten naar toegankelijke leesvormen. We bouwen kennis op van nieuwe technologieën en integreren deze in onze productieprocessen om zo te kunnen blijven voldoen aan de wensen van onze klanten. Daarnaast delen we onze kennis actief, zowel intern -door middel van kennissessies aan collega’s- als extern, om samen met partners de toegankelijkheid van informatie verder te verbeteren.


Drie projecten die in deze programmalijn zijn uitgevoerd: (er opent een pop-up venster):

Tekst Naar Spraak software voor audiotijdschriften

Hoe kunnen we AI gebruiken?


Tactile Reading and Graphics Conference


De organisatie van Tactile Reading