Uitgevers worden succesvoller
Nu 28 juni 2025 snel dichterbij komt en de toegankelijkheidsrichtlijnen vanuit de Europese Toegankelijkheidsakte van kracht worden, wordt er bij uitgevers van e-boeken hard gewerkt om de bewustwording, kennis en expertise op dit terrein op te bouwen. Al een aantal jaren is Dedicon daarin hun kennispartner. Ook in 2024 hebben we onze kennis en expertise gedeeld met uitgevers om het proces van brontoegankelijk publiceren dichterbij te brengen. Het pakket aan trainingen dat we na grondig onderzoek hadden samengesteld en gepromoot, vond uiteindelijk weinig aftrek bij de uitgevers. Een van de redenen bleek de terughoudendheid van uitgevers om samen met andere uitgevers een training te volgen.
Met deze wetenschap in het achterhoofd hebben we vervolgens wel bij separate uitgevers onze kennis gedeeld. Zo zijn we een vervolgproject gestart met een aantal educatieve uitgevers (waaronder ThiemeMeulenhoff, Malmberg en Crius), waarin we gezamenlijk kijken hoe Dedicon het beste kan aansluiten bij het productieproces van dergelijke uitgevers. Daarnaast zijn er weer diverse trainingen en workshops gegeven, bijvoorbeeld in samenwerking met de Mediafederatie. Maar ook een in-company bewustwordingssessie en workshop over wetgeving bij Sdu kwam voorbij. En we waren wederom zichtbaar aanwezig bij het nationale uitgeversevent inct.spiratie. Ook via het Europese project APACE stimuleert en ondersteunt Dedicon uitgevers in het transitie naar toegankelijk publiceren. Meer weten over het APACE project? Je leest er meer over op de pagina over onze programmalijnen.
Een belangrijk onderdeel in het proces van toegankelijk publiceren is het toepassen van toegankelijkheidsmetadata. Meer informatie over het project van de programmalijn Columbus dat we hiervoor in 2024 hebben uitgevoerd lees je op de pagina over onze programmalijnen.
Kortom, we hebben ook in 2024 weer veel samengewerkt met uitgevers om te zorgen dat leerlingen en studenten met een visuele of andere leesbeperking mee kunnen doen op school en dat iedereen de gewenste boeken kan lezen in de vrije tijd. In 2025 zullen we die kennisdeling en samenwerking zo mogelijk intensiveren, om te zorgen dat uitgevers iedereen van een inclusieve leeservaring kunnen voorzien.